Kluwer Accountancy Nieuws

HomeActueel › Sectoren › Europese CFO weer positiever over economische groei

Europese CFO weer positiever over economische groei

11-09-2013 10:53 TiasNimbas Business School

Het optimisme van Europese CFO’s is weer verder gestegen. In vergelijking met voorgaand kwartaal is ruim de helft van de financieel bestuurders...
Het optimisme van Europese CFO’s is weer verder gestegen. In vergelijking met voorgaand kwartaal is ruim de helft van de financieel bestuurders positiever over de economische vooruitzichten. Er wordt weer geïnvesteerd; CFO’s verwachten het komende jaar meer uit te geven aan kapitaal, technologie en R&D. Dit blijkt uit de Global CFO Survey, de studie wereldwijd naar economisch sentiment onder financiële topmanagers, uitgevoerd door Duke University en TiasNimbas Business School, ondersteund door universiteiten in Japan, Zuid-Afrika en Brazilië.

Voor het eerst in jaren is meer dan de helft van de Europese CFO’s optimistisch over de economie. Daarmee zijn er meer Europese bestuurders positief dan Amerikaanse. Ongeveer een derde van de Amerikaanse CFO’s ziet de economie met vertrouwen tegemoet. Amerikanen waarderen de eigen economie wel beter dan Europese financieel bestuurders, respectievelijk op 58,2 en 55,7 (op een schaal van 100). Praktisch alle bestuurders maken zich wel nog zorgen over de zwakke consumentenvraag, de prijsdruk en de wereldwijde economische instabiliteit.

 

Van de Europese financieel bestuurders is 47 procent gunstiger gestemd over de vooruitzichten van het eigen bedrijf. Het gemiddelde optimismeniveau staat op 64,2 (gemeten op een schaal van 100). Het vertrouwen zorgt ervoor dat bedrijven weer meer gaan investeren en dat uitgaven voor technologie en R&D stijgen (respectievelijk met gemiddeld 3,1%, 5,1% en 4,5%).

 

Werkgelegenheid in Europa onder druk


Voor de Europese werkgelegenheid zijn de cijfers minder rooskleurig. Bedrijven zijn duidelijk nog zoekend naar een nieuw werkgeversmodel. Meer dan 60 procent van de Europese CFO’s geeft dan ook aan dat over de laatste paar jaren een verschuiving heeft plaatsgevonden in de uitvoering van het werk. Een derde onder hen zegt bijvoorbeeld dat, in tegenstelling tot hun vaste werknemers, het werk voor tijdelijke contractanten is toegenomen. Nog eens 18% van de ondervraagden geeft aan dat externe adviseurs en consultants het werk van vaste medewerkers hebben overgenomen. Bestuurders geven als belangrijkste redenen voor deze verschuivingen de economische onzekerheid, de zwakke consumentenvraag en het feit dat het uurtarief van vaste medewerkers relatief hoger is dan die van tijdelijke of externe werknemers.

 

De verwachte toename in productiviteit van gemiddeld 2,7 procent vertaalt zich echter niet naar een verbetering op de arbeidsmarkt. Ook voor het komende jaar verwachten de Europese CFOs namelijk minder vaste en tijdelijke arbeidscontracten te zullen tekenen (daling van respectievelijk 1,8 en 2,4 procent). Die arbeidskrachten lijken deels te worden vervangen door outsourcing.

 

‘Het ziet er naar uit dat de dalende vraag naar arbeidskrachten niet van tijdelijke aard is, maar wellicht de nieuwe werkelijkheid. Bedrijven gaan terug naar hun core business - datgene waar zij sterk in zijn - en besteden hun randactiviteiten uit. Met de crisis in het achterhoofd denken bedrijven tevens na over een nieuw werkgeversmodel en werken toe naar een grotere flexibele schil in de organisatie,’ aldus Kees Koedijk, decaan en directeur van TiasNimbas Business School en oprichter van CFO Survey Europe.

Recente Vacatures

17-04-2014 Accountant AA Agro
17-04-2014 Aangiftemedewerker
01-04-2014 Financieel Adviseur (m/v)
24-03-2014 Senior Auditor

Meer vacatures

weblog Fou-Khan Tsang

weblog Fou-Khan Tsang Fouk Tsang is lid van de hoofddirectie van Alfa Accountants & Adviseurs en lid van de redactie van Accountancynieuws.
14-03-2014 Kom naar het Tuacc...
Ben je nu op kantoor? Zit je thuis op de bank? Doe je ogen eens dicht en denk aan je werkweek! Wat zie je? Stapels...

Gratis nieuwsbrief
3x per week het laatste nieuws in uw mailbox!

Volg Accountancynieuws! 

  
   

Accountancy Nieuws is een product van Kluwer - © www.accountancynieuws.nl