Kluwer Accountancy Nieuws

HomeActueel › Sectoren › Overstappen op IBAN: checklist voor bedrijven

Overstappen op IBAN: checklist voor bedrijven

06-03-2012 08:57

Vanaf 1 februari 2014 is er geen verschil meer tussen binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen in Europa. Geld overschrijven en incasseren gebeurt dan overal op dezelfde manier. Iedereen gaat gebruik maken van IBAN als rekeningnummer, zowel bedrijven als consumenten. En er komen nieuwe (SEPA) standaarden voor overschrijvingen en incasso’s.

De overgang naar de nieuwe standaarden zal niet in één keer plaatsvinden, maar gaat de komende jaren gefaseerd. Februari 2014 lijkt ver weg, maar om soepel over te gaan is het belangrijk dat bedrijven tijdig een aantal stappen zet. Grote organisaties zullen meer moeten doen dan kleinere, maar uiteindelijk moet iedereen in actie komen. Ook de kleine zelfstandige.

Softwarepakket en facturatie aanpassen

Kleine bedrijven (bijv. tot 20 werknemers, zzp’ers) hoeven vaak alleen het softwarepakket en facturatie (andere rekeningnummer) aan te passen. Relatief weinig werk, snel voor elkaar, maar moet wel zorgvuldig gebeuren. Het is volgens de Nederlandse Vereniging van Banken belangrijk dat dit migratieproces gaat leven bij bedrijven. Ze moeten er bijvoorbeeld rekening mee houden dat andere bedrijven al op IBAN over kunnen zijn en dat afschriften er dus anders uit kunnen zien. Andere zaken waar kleine bedrijven rekening mee moeten houden is dat het vaak voorkomt dat zij met kleinere softwareleveranciers werken. Het kan zijn dat deze kleinere softwareleveranciers niet zelf aan de bel trekken bij hun klanten over de aanpassingen en/of nieuwe softwarepakketten n.a.v. de IBAN migratie. Daarom is het belangrijk dat bedrijven dit zelf checken bij hun softwareleverancier.

Impact migratie

De SEPA migratie heeft effect op de manier waarop overschrijvingen en incasso’s zijn geregeld. De migratie heeft daarentegen ook effect op de ICT-software dat moet worden aangepast en op de processen die met het betalingsverkeer te maken hebben. Hoe groter het bedrijf, hoe meer impact de migratie heeft.

Incasso’s

Voor kleine bedrijven volstaat meestal een nieuw softwarepakket en het aanpassen van het factuuradres op alle communicatie. Wel is het belangrijk dat alle implicaties helder zijn, zodat alle geldstromen blijven lopen en er dus geen liquiditeitsproblemen ontstaan. Dat geldt met name voor bedrijven die met incasso’s werken. Organisaties die daar veel mee te maken hebben moeten rekening houden met een langere doorlooptijd. De goedkeuring van een eerste incasso duurt nu 5 dagen en elke vervolgincasso steeds opnieuw 2 dagen. Als organisaties daar geen rekening mee houden, komt het geld niet op de verwachte momenten binnen en dat kan voor liquiditeitsproblemen zorgen.

 

Checklist

Kortom, voor kleine bedrijven moeten minder aanpassingen gebeuren dan voor grote bedrijven. Maar wanneer de gevolgen niet helder zijn en hier geen rekening mee wordt gehouden, kan dit leiden tot problemen. Belangrijk is dus dat ook kleine bedrijven goed op de hoogte te zijn van de stappen die zij moeten ondernemen om over te kunnen op IBAN. Om de migratie naar IBAN soepel te laten verlopen, is er een checklist voor bedrijven beschikbaar, die hieronder te downloaden is. Meer informatie op de website www.overopIBAN.nl.

Reageer 

Wilt u reageren, vul dan de onderstaande velden in. Uw e-mailadres wordt niet op onze website weergegeven.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

Peiling

De invoering van een beroepseed voor accountants is:


Gratis nieuwsbrief
3x per week het laatste nieuws in uw mailbox!

Volg Accountancynieuws! 

  
   

Accountancy Nieuws is een product van Kluwer - © www.accountancynieuws.nl