Kluwer Accountancy Nieuws

HomeActueel › Fiscaliteit › Door BV betaalde huur aan DGA is zakelijk

Door BV betaalde huur aan DGA is zakelijk

11-05-2011 09:06 Plein+

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) die een pand verhuurt aan zijn BV moet daarvoor een zakelijke huur in rekening brengen. De betaalde huur is bij de BV aftrekbaar en de DGA moet de ontvangen huur als opbrengst verantwoorden in box 1 onder de terbeschikkingstellingsregeling. Een inspecteur van de Belastingdienst corrigeert de aangifte inkomstenbelasting van een DGA omdat hij vindt dat de DGA een onzakelijke huur heeft bedongen. Hof Den Bosch beslist dat de DGA wel een zakelijke huur is overeengekomen.

Een DGA houdt alle aandelen in een BV waarin een damesmodezaak geëxploiteerd wordt. De DGA verhuurt een pand aan de BV. In 2002 ontvangt hij € 19.276 aan huur van de BV.

Onzakelijke huur

De inspecteur corrigeert de aangifte inkomstenbelasting 2002 van de DGA, omdat hij van mening is dat de huur onzakelijk is. Volgens de inspecteur bedraagt de zakelijke huur € 38.500. Rechtbank Breda is het met de inspecteur eens.

Zakelijke huur

Hof 's-Hertogenbosch beslist dat de huur die de DGA aan zijn BV in rekening heeft gebracht wel zakelijk is. Het hof overweegt daarbij dat de DGA in 2008 een aanvangshuur van € 18.000 per jaar is overeengekomen met zijn opvolger, aan wie de BV de damesmodezaak heeft overgedragen en aan wie de DGA het pand vanaf 1 januari 2008 heeft verhuurd. Verder acht het hof van belang dat de DGA en zijn opvolger derden ten opzichte van elkaar zijn. Het hof vermindert dan ook de aanslag inkomstenbelasting.

Reageer 

Wilt u reageren, vul dan de onderstaande velden in. Uw e-mailadres wordt niet op onze website weergegeven.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

Peiling

De invoering van een beroepseed voor accountants is:


Gratis nieuwsbrief
3x per week het laatste nieuws in uw mailbox!

Volg Accountancynieuws! 

  
   

Accountancy Nieuws is een product van Kluwer - © www.accountancynieuws.nl