Kluwer Accountancy Nieuws

HomeActueel › Fiscaliteit › Weekers: Particulieren met zonnepanelen kunnen BTW-ondernemer zijn

Weekers: Particulieren met zonnepanelen kunnen BTW-ondernemer zijn

26-09-2013 16:11 VN Vandaag

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft geantwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Omtzigt en Mulder over arrest 219/12 van het Europese...

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft geantwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Omtzigt en Mulder over arrest 219/12 van het Europese Hof waarin het hof zich erover uitlaat of er sprake is van een economische activiteit voor de omzetbelasting bij de exploitatie van zonnepanelen op of nabij een woning. Weekers antwoordt dat naar aanleiding van deze uitspraak in algemene zin sprake is van BTW-plicht als de particuliere eigenaar van zonnepanelen de opgewekte elektriciteit geheel of gedeeltelijk duurzaam en tegen vergoeding levert aan zijn energieleverancier.

Als aannemelijk is dat na toepassing van de BTW-vermindering voor kleine ondernemers geen BTW op aangifte hoeft te worden voldaan, kan om volledige ontheffing van de BTW-plicht voor de exploitatie van zonnepanelen en de daarbij behorende administratieve verplichtingen worden gevraagd.

Er ontstaat budgettaire derving door het aan het ondernemerschap gekoppelde recht op aftrek van voorbelasting voor wat betreft de aanschaf van de zonnepanelen door de particuliere eigenaar. De staatssecretaris acht de uitkomst van het arrest ongewenst maar ziet in het arrest geen ruimte om het ondernemerschap te ontkennen. Hij zal in Europees verband pleiten voor aanpassing van de BTW-richtlijn.

De Belastingdienst heeft vandaag trouwens ook een nieuwsbericht op de website geplaatst:

Recente Vacatures

17-04-2014 Accountant AA Agro
17-04-2014 Aangiftemedewerker
01-04-2014 Financieel Adviseur (m/v)
24-03-2014 Senior Auditor

Meer vacatures

weblog Fou-Khan Tsang

weblog Fou-Khan Tsang Fouk Tsang is lid van de hoofddirectie van Alfa Accountants & Adviseurs en lid van de redactie van Accountancynieuws.
14-03-2014 Kom naar het Tuacc...
Ben je nu op kantoor? Zit je thuis op de bank? Doe je ogen eens dicht en denk aan je werkweek! Wat zie je? Stapels...

Gratis nieuwsbrief
3x per week het laatste nieuws in uw mailbox!

Volg Accountancynieuws! 

  
   

Accountancy Nieuws is een product van Kluwer - © www.accountancynieuws.nl